wróć
  • do "lekcje domowe"
  • do strony głównej


  • skomentuj
  • napisz do nas
  • Najłatwiejsze, najtańsze i najbezpieczniejsze eksperymenty dla najmłodszych

    Chemia w kuchni



    Słona woda 1. Słona woda

    Dodaj łyżeczkę soli do szklanki wody i pomieszaj.
    Czy wciąż widzisz ziarenka soli? Właściwie sól wciąż jest w szklance, ale nie możesz jej zobaczyć, bo ROZPUŚCIŁA się w wodzie.
    Czy znasz inne substancje, które rozpuszczają się w wodzie?


    2. Słodka woda, lemoniada lub napój Vibowit

    Podobny eksperyment możesz zrobić z cukrem. Po prostu do szklanki wody pitnej dodaj łyżeczkę cukru (możesz też wsypać torebkę Vibowitu albo lemoniady w proszku) i pomieszaj. Obserwuj, co dzieje się z proszkiem.
    Na przykładzie Vibowitu można wyjaśnić co to są witaminy, kto je odkrył (nazwy witaminy użył po raz pierwszy polski biochemik K. Funk w 1912 r.) i jakie jest ich działanie.


    Woda z przyprawami 3. Woda z przyprawami

    A teraz możesz zrobić inny eksperyment z przyprawami: majerankiem, bazylią lub oregano. Te dwie ostatnie używane są w kuchni włoskiej (można pokazać Włochy na mapie lub globusie). Wrzuć łyżeczkę wybranej przyprawy do szklanki wody i pomieszaj. Czy się rozpuszcza? Nie - ponieważ przyprawa nie tworzy z wodą jednolitej mieszaniny. Woda nie jest dla nich rozpuszczalnikiem.


    4. Mikstura z bąbelkami

    Teraz do szklanki wlej 10 łyżek octu i dodaj łyżkę sody. Wszystko pomieszaj. Co się dzieje? Powstały bąbelki. Wkrótce soda rozpuści się w occie. Przy okazji powstał GAZ.
    Możemy wtedy porozmawiać jeszcze o innych gazach m.in. o gazie używanym w naszych kuchniach, który jest niewidoczny, ale mający jednak wyraźny zapach.


    Mieszanie, rozpuszczanie 5. Czy olej i ocet się mieszają?

    Zapełnij połowę szklanki wlewając do niej oleju i 2 łyżki octu. Pomieszaj. Czy substancje się mieszają? Olej jest lżejszy niż ocet, dlatego pływa na powierzchni. Przy okazji zrobisz sos do sałatki. Teraz możesz także dorzucić do niego troszeczkę soli i pieprzu, a nawet dodać troszeczkę musztardy i sos gotowy. Smacznego.


    6. Czy jajko potrafi pływać?

    Ugotuj jajko na twardo i delikatnie wrzuć je do szklanki z wodą. Zobaczysz, że jajko będzie leżało na dnie. Jajko jest CIĘŻSZE niż woda. A teraz dodaj dwie łyżki soli i poczekaj aż sól w całości się rozpuści. Co się dzieje z jajkiem? Jajko pływa! Dlatego, że
    słona woda jest cięższa niż jajko.


    7. Czy woda znika?

    To będzie dłuższy eksperyment. Napełnij słoik wodą i przyklej kawałek taśmy klejącej lub plastra, aby oznaczyć jej poziom. Po kilku dniach obserwuj, czy poziom wody jest wciąż taki sam. Co się dzieje z wodą? Woda paruje tzn., że dostaje się do powietrza. Tak naprawdę wcale nie znika, ale zmienia swoją postać - z ciekłej na gazową.


    Kostka lodu na nitce8. W jaki sposób nitka potrafi przykleić się do kostki lodu?

    Wrzuć kostkę lodu do słoiczka z zimną wodą. Połóż długą nitkę na kostkę lodu (najlepiej w połowie kostki), tak żeby wystawała ze słoiczka. Posyp trochę soli na kostkę lodu, w miejscu, gdzie dotyka ona nitki. Poczekaj dwie minuty i spróbuj podnieść kostkę na nitce.
    Sól spowodowała, że lód zaczął się topić, a potem z powodu otaczającej go zimnej wody, zamarzł znowu, tym razem wraz z nitką. Sól powoduje, że lód się topi. Dlatego w zimie sypie się sól na drogi,
    aby usunąć gołoledź.




    Źródło:
  • Natalia Dueholm
  • Andrzej Łuczak
  • Diane Molleson, Sarah Savage, “Easy Science Experiments”, Scholastic Inc., New York, 1993
  • “How and Why Science, Science At Home”, World Book, Inc. 1998 w opracowaniu N. Dueholm




  • skocz do góry